هزینه تعمیرات خانه اجاره ای به عهده کیست؟ 🤔| نکات ✅| راهنمایی لازم 🟢
فهرست عناوین
- 1 ⚖️ قوانین مالک و مستاجر درباره هزینههای تعمیرات
- 2 🟡 مثالهایی از تعمیرات کلی یا اساسی ساختمان برای موجر
- 3 🟡 مثالهایی از تعمیرات جزئی یا فرعی ساختمان برای مستاجر
- 4 ⁉️ چه هزینههایی به عهده مستاجر است؟
- 5 ⭕ گزینههای مستاجر در صورت امتناع مالک از پرداخت هزینههای تعمیرات
- 6 ✔️ تضمین مالک برای پرداخت هزینههای شارژ ساختمان
- 7 💡 چگونگی برخورد با عدم پرداخت هزینه تعمیرات خانه اجاره ای توسط مستاجر
- 8 ❔ چگونگی برخورد با عدم پرداخت هزینه تعمیرات آپارتمان توسط یکی از واحدها
- 9 ✅ توصیه مهم قبل از عقد قرارداد اجاره
- 10 📚 سخن پایانی
املاک ناوان در مقاله “هزینه تعمیرات خانه اجاره ای” به شما کمک می کند جواب سوال هایتان را اینجا بگیرید. با گسترش شهرها، زندگی در آپارتمانها به یکی از واقعیتهای بیشتری که ما رو به رو میکند تبدیل شده است. این واحدهای مسکونی، اگرچه امکانات راحتی را برای ساکنان فراهم میکنند، اما همواره با چالشها و مسائل مختلفی همراه هستند، از جمله هزینههای تعمیر و نگهداری. یکی از مشکلاتی که ممکن است در آپارتمانها به وجود بیاید، نیاز به تعمیرات و بازسازیهای لازم است.
این نیاز ممکن است به صورت عمده و ضروری یا جزئی و کوچک باشد، اما در هر صورت نیاز به پرداخت هزینه وجود دارد. قانون مدنی و قوانین مرتبط با تملک آپارتمانها مشخص کردهاند که هزینههای تعمیرات آپارتمان باید چگونه تقسیم شود، آیا بر عهده مالکان است یا مستاجران؟ این امر به وابستگی به نوع و ماهیت تعمیرات و همچنین مقررات موجود در قانون است.
به همین دلیل، در این مقاله به بررسی نحوه تقسیم هزینههای تعمیرات آپارتمان از دیدگاه قانونی پرداخته و در مورد اختلافات ممکن بین مالکان و مستاجران در این زمینه توضیحاتی ارائه خواهیم داد. امیدواریم که این مطالب برای شما مفید واقع شود و با ما تا انتهای مقاله همراه باشید.
⚖️ قوانین مالک و مستاجر درباره هزینههای تعمیرات
با توجه به قوانین مالک و مستاجر، مسئولیت پرداخت هزینههای تعمیرات و نگهداری ساختمان بین مالک و مستاجر تقسیم میشود. بر اساس این قوانین:
- تعمیرات ترکیدگی لوله و مشکلات مشابه: تعمیرات مرتبط با ترکیدگی لوله و مشکلات مشابه نیز باید توسط مالک پرداخت شود و مسئولیتی به عهده مستاجر نیست.
- هزینههای تعمیرات اساسی: تمامی هزینههای کلی و تعمیرات اساسی بر عهده مالک است. این شامل تعمیرات مانند خرابی آسانسور، تعمیرات اساسی موتورخانه، عایقبندی پشت بام، هزینههای عمرانی در نقاط مختلف ساختمان اعم از فضای مشترک و فضای اختصاصی، هزینه رفع مشکلات فاضلاب در بدو ورود مستاجر به محل و هزینه عوارض نوسازی شهرداری میشود و باید توسط صاحبخانه پرداخت شود.
🟡 مثالهایی از تعمیرات کلی یا اساسی ساختمان برای موجر
- سیمکشی برق
- تعمیر آسانسور
- رنگآمیزی ساختمان
- تعمیر در برق پارکینگ
- تعمیر نشتی سرویسها
- تعمیر لولهکشی آب، گاز، فاضلاب
- تعمیرات عمرانی (دیوار، در و پنجره، سقف، حیاط، پشتبام و…)
- تعمیرات مربوط به تاسیسات و تجهیرات اصلی (کولر، شوفاژ، آبگرمکن، موتورخانه، پکیج، تهویه و…)
🟡 مثالهایی از تعمیرات جزئی یا فرعی ساختمان برای مستاجر
- تعمیر موردی قفل در
- نصب توری در و پنجره
- تعویض پوشال کولر آبی
- تعمیر تهویه سرویسها
- تعمیر موردی کلید و پریز برق
- سرویس آسانسور یا موتورخانه
- تعویض لامپ ها و روشنایی های سوخته
- رفع مشکل چکه کردن شیر های آب تعویض واشر آنها
- رفع مشکل فاضلاب بعد از گذشت چند ماه اقامت مستاجر
مسئولیت تعمیر پمپ آب در قرارداد اجاره:
بر اساس ماده ۴۸۶ قانون مدنی، مستأجر وظیفه دارد ملک را همانطور تحویل دهد که تحویل گرفته است؛ به این معنا که اگر پمپ آب را سالم تحویل گرفته است، باید سلامت آن را هم تا پایان مدت قرارداد حفظ کند. با توجه به این موضوع، اگر خرابی پمپ آب در مدت اجاره مستاجر اتفاق بیفتد، هزینه تعمیر آن بر عهده مستاجر خواهد بود.
⁉️ چه هزینههایی به عهده مستاجر است؟
بر اساس قوانین مشاوران املاک کشوری، مسئولیت پرداخت برخی هزینهها در آپارتمانها بر عهده مستاجران میباشد. این شامل موارد زیر میشود:
- هزینههای آب، برق، گاز و تلفن: هزینههای مربوط به مصرف آب، برق، گاز و تلفن برای هر واحد، به عهده مستاجر آن واحد است و باید توسط مستاجران پرداخت شود.
- خسارات ناشی از تخریب یا سوء استفاده: خساراتی که توسط مستاجر بوجود آید، مسلماً بر عهده مستاجر است و مستاجر باید هزینه تعمیر یا جبران خسارت را پرداخت کند.
- هزینههای جاری ساختمان: تمامی هزینههای جزئی که پس از اقامت مستاجر بوجود آید و هزینههای جاری ساختمان باشد، بر عهده مستاجران است. به عنوان مثال، هزینه تعویض قطعات شیر آب یا هزینه سرویس آسانسور و شارژ ساختمان از جمله هزینههایی است که مستاجر باید پرداخت کند.
به این ترتیب، مالکان میتوانند از این مقررات استفاده کنند تا به تسویه وضعیتهای مالی مربوط به مستاجران بپردازند و از اختلافاتی که ممکن است در این زمینه پیش بیاید، جلوگیری کنند.
بیشتر بخوانید: شرایط فسخ اجاره از سوی مستاجر | نمونه متن
یکی از سوال های پر تکرار کاربران 👇🏻
مسئولیت هزینه تعمیرات لامپ و تجهیزات دیگر در قرارداد اجاره به عهده کیست؟
به طبق شرایط قرارداد اجاره، اگر حین اجاره شیر آب، سیستم گرمایشی، سرمایشی، لامپهای خانه و سایر تجهیزات به مشکلی برخورد، مسئولیت پرداخت هزینه تعمیرات بر عهده مستأجر است.
⭕ گزینههای مستاجر در صورت امتناع مالک از پرداخت هزینههای تعمیرات
در صورتی که مالک از پرداخت هزینههای تعمیرات امتناع کند، مستاجر میتواند به صورت زیر عمل کند:
- توافق کتبی: توافق باید به صورت کتبی باشد و مستاجر باید تمام فاکتورهای مربوط به هزینههای تعمیرات را نگه دارد تا بعداً بتواند مطالبه کند.
- داشتن سند تاییدیه: مهم است که مستاجر یک سند داشته باشد که نشان دهد صاحبخانه موافقت خود را با این ترتیب پرداخت هزینه تایید کرده است.
- توافق مستقیم: مستاجر میتواند با هماهنگی و توافق با صاحبخانه، هزینههای تعمیراتی که مربوط به صاحبخانه است را خودش پرداخت کند. این مبلغ سپس از اجاره ماهیانه کسر خواهد شد.
قبل از هر اقدامی برای تعمیر، با صاحبخانه تماس بگیرید و اطلاع دهید که خرابی را گزارش دادهاید. صاحبخانه موظف است در زمان مشخص به شما پاسخ دهد. با مالک درباره فوریت تعمیرات صحبت کنید و سعی کنید برای زودتر تعمیر شدن خرابیها با او همکاری کنید. اگر مالک در زمان مناسب پاسخگو نباشد، میتوانید با مراجعه به شورای حل اختلاف از مالک شکایت کنید.
اگر بازهم مالک اقدام به رفع مشکل نکند، میتوانید جهت عملیات تعمیرات اقدام کنید و هزینه آن را از اجارهبها کسر کنید. حتماً زمان تماس با صاحبخانه و پاسخی که دریافت کردهاید و دلیل طولانی شدن زمان پاسخگویی را مستند کنید. همچنین برای تمامی هزینههای انجام شده، فاکتور بگیرید تا مدرک مستدلی برای ارائه داشته باشید.
بیشتر بخوانید: شرایط تخلیه ملک قبل از پایان قرارداد اجاره
تعهدات مالک و مستأجر در خصوص هزینههای تعمیرات پکیج:
طبق قوانین مربوطه، وظیفه پرداخت هزینههای تعمیرات تاسیسات خانه از قبیل ترکیدگی لوله، خرابی شیرآلات، تعمیر پکیج و کولر بر عهده مالک است. همچنین، اگر در اثر استهلاک قطعات پکیج نیاز به تعویض قطعه باشد، هزینه قطعه نیز بر عهده مالک است. اما، هزینه سرویس سالیانه پکیج و کولر و همچنین هزینه تعمیرات جزئی پکیج بر عهده مستأجر است.
✔️ تضمین مالک برای پرداخت هزینههای شارژ ساختمان
اهمیت موضوع پرداخت سهم شارژ ساختمان به قدری حاد است که قانونگذار در مواردی مالک و مستأجر را به صورت تضامنی مسئول پرداخت شارژ و هزینه مشترک ساختمان قلمداد کرده است. بنا بر نظر قانونگذار، در صورتی که پرداخت هزینههای مشترک ساختمان بر عهده مستأجر باشد ولی او از پرداخت چنین هزینههایی امتناع کند، هیأت مدیره میتواند علاوه بر مراجعه به مستأجر، به مالک نیز مراجعه و اعلام بدهی نماید. همچنین، اگر به موجب قراردادنامه، پرداخت هزینههای مشترک به عهده مالک باشد و مالک از پرداخت آن خودداری نماید، مستأجر میتواند از محل مال الاجاره هزینههای مزبور را پرداخت کند.
یکی از سوال های پر تکرار کاربران 👇🏻
مسئولیت هزینه تعمیرات آیفون در قرارداد اجاره به عهده کیست؟
به طبق مفاد قرارداد اجاره، در زمینه تعمیرات آیفون نیز باید دقت شود. اگر مستأجر به هر نحوی به آیفون آسیب وارد کند و باعث تخریب آن شود، مستأجر ملزم به پرداخت هزینههای تعمیراتی است. اما، اگر آیفون به دلیل افزایش طول عمر یا نوسانات برق یا دلایل غیر عمد دیگری خراب شود، صاحب خانه ملزم به پرداخت هزینههای تعمیراتی خواهد بود.
💡 چگونگی برخورد با عدم پرداخت هزینه تعمیرات خانه اجاره ای توسط مستاجر
اگر مستاجر هزینه تعمیرات آپارتمان را پرداخت نکند، باید به شرح زیر اقدامات لازم را انجام داد:
- مراجعه به شورای حل اختلاف: مالک میتواند با مراجعه به شورای حل اختلاف محل، الزام مستأجر را به عنوان مسئول پرداخت هزینههای تعمیرات آپارتمان، به انجام تعمیرات یا پرداخت هزینههای آن، درخواست کند.
- درخواست انجام تعمیرات: اگر تعمیرات جزء تعمیرات جزئی بوده و ناشی از تقصیر مستأجر باشد، مالک میتواند درخواست انجام تعمیرات یا پرداخت هزینههای آن را به شورا ارائه کرده و مستأجر را ملزم به انجام تعمیرات یا پرداخت هزینههای تعمیرات آپارتمان نماید.
- صدور حکم قطعی و اجرائیه: در صورت صدور حکم قطعی بر الزام مستأجر به انجام تعمیرات یا پرداخت هزینهها و صدور اجرائیه و خودداری مستأجر از اجرای حکم شورا، مالک میتواند با نظارت اجرای شورا، هزینه تعمیرات آپارتمان را از مبلغ رهن کسر کرده و خود، برای انجام تعمیرات، اقدام نماید.
❔ چگونگی برخورد با عدم پرداخت هزینه تعمیرات آپارتمان توسط یکی از واحدها
با توجه به اهمیت موضوع پرداخت هزینههای تعمیرات آپارتمان و نقش آن در حفظ و نگهداری ساختمان، اگر یکی از واحدها امتناع از پرداخت هزینه تعمیرات آپارتمان کند، باید به شرح زیر اقدامات لازم را انجام داد:
- ارسال اظهارنامه: مدیر ساختمان باید با ارسال اظهارنامه، هزینه تعمیرات آپارتمان را از مالک امتناع کننده مطالبه کرده و به او مهلت 10 روز برای پرداخت هزینه بدهد.
- قطع خدمات: اگر مالک امتناع کننده در مهلت 10 روزه همچنان از پرداخت هزینه تعمیرات آپارتمان خودداری کند، مدیر ساختمان میتواند برخی از خدمات مشترک ارائه شده به واحد فوق، مانند شوفاژ و آب گرم را قطع نماید.
- مراجعه به شورای حل اختلاف: در صورت عدم پرداخت هزینه تعمیرات آپارتمان و قطع خدمات یا عدم امکان اجرائیه، مدیر ساختمان میتواند با مراجعه به شورای حل اختلاف محل، برای طرح دعوای قضایی و مطالبه وجوه مندرج در اظهارنامه اقدام کند.
- مراجعه به اداره ثبت: اگر مالک امتناع کننده همچنان از پرداخت هزینه تعمیرات آپارتمان امتناع کند، مدیر ساختمان میتواند با مراجعه به اداره ثبت محل و طبق قوانین اجرای اسناد لازم الاجرا، برای دریافت وجه هزینه تعمیرات آپارتمان که در اظهارنامه ارسالی قید گردیده، اقدام نماید.
✅ توصیه مهم قبل از عقد قرارداد اجاره
قبل از عقد قرارداد اجاره، مستاجر میتواند از کلیه تاسیسات و وسایل واحد مورد اجاره (از جمله کولر، شوفاژ، آبگرمکن، قفلها، کلیدهای برق، دستگیرههای در، شیرهای آب و…) صورت برداری نماید. سپس هر کدام را کاملاً تست کند و از وضعیت صحت کارکرد و یا خرابی آنها در لیست خود مشخص نماید و به امضا مالک برساند.
این کار دو مزیت اصلی دارد:
- توافق قبل از عقد قرارداد: مستاجر میتواند قبل از عقد قرارداد در مورد تعمیر و سرویس وسایل معیوب با صاحبخانه به توافق برسد.
- جلوگیری از جبران خسارت: در پایان قرارداد و در صورت عدم تعمیر برخی اقلام، مستاجر در پایان قرارداد ملزم به جبران خسارت نخواهد بود. چراکه این وسایل از ابتدا دارای مشکل بوده و قبلاً هم مالک آن را تایید نموده است.
📚 سخن پایانی
مطابق قانون موجر و مستاجر، در صورتی که ملک اجاره داده شده نیازمند تعمیرات باشد، قانون مدنی پرداخت هزینههای تعمیرات را به دو قسمت تقسیم کرده است که شامل تعمیرات جزیی یا فرعی و تعمیرات کلی یا اساسی میشود.
- هزینه تعمیرات جزیی یا فرعی: به عهده مستاجر است.
- هزینه تعمیرات کلی و اساسی: به عهده موجر است.
در هنگام تنظیم و امضای قرارداد اجاره، مالک و مستاجر میتوانند در قراردادی جداگانه برای هزینههای ساختمان به توافق رسیده تا در صورت بروز مشکل برای هر یک از وسایل و تاسیسات، بطور شفاف شخصی که موظف به پرداخت است مشخص شود. جنگ اول به از صلح آخر است.